You are on: Codziennik Muzealny - Mazurek ormiański z serem

Codziennik Muzealny - Mazurek ormiański z serem

Szukaj

Codziennik Muzealny - Mazurek ormiański z serem

Friday
10
April
2020

W komentarzach pod podanym przez nas przepisem na „mazurek kruchy z gotowanych żółtków” pisali państwo, że jest trudny w przygotowaniu. Postanowiliśmy więc zaproponować inny dziewiętnastowieczny przepis na ciasto. Wybór padł na mazurek ormiański z serem, pochodzący z książki Lucyny Ćwierczakiewiczowej (1829-1901) pt. „Babki, placki i mazurki: praktyczne przepisy pieczenia chleba, bułek, placków, mazurków, tortów, ciastek, pierników itp.”. To pyszne ciasto jest o wiele łatwiejsze w przygotowaniu, co sami sprawdziliśmy. Życzymy smacznego.

Mazurek ormiański z serem

Pół funta masła świeżego, niesłonego utrzeć dobrze,
wbić do tego po jednemu ośm żółtek, trąc ciągle, pół funta cukru przesianego
i pół funta sera suchego, niesłonego, tartego na tarce i przesianego przez rzadkie sito;
białka od jaj ubić na pianę, szybko dobrze wymieszać z masą serową
i na bardzo cienkie kruche ciasto, upieczone na blado, grubo posmarować,
posypać cukrem z wanilią i zaraz do gorącego pieca na pół godziny najmniej wstawić. (piec w temperaturze 170ºC)

Składniki:

  • masło – ok. 230 g
  • jaj – 8 sztuk
  • cukier – ok. 230 g
  • ser biały – ok. 230 g

Kruche ciasto

  • mąka – ok. 450 g
  • masło – ok. 230 g
  • cukier – ok. 110 g
  • żółtko – 1 szt.

Wszystko ugnieść, rozwałkować, palcami rozciągnąć na blasze, podsypać mąką i upiec
w gorącym piekarniku (180ºC na 20 min)

*Funt - 453,59237 grama

Uwagi do ciasta kruchego, używanego na mazurki

Wszelkie kruche ciasto, pod mazurki używane, jest daleko smaczniejsze, jeżeli do zwykłej proporcji masła, cukru, żółtek, araku, dołożyć na funt mąki 4 żółtka gotowane, utarte na tarce i wgnieść je razem w ciasto.


Lucyna Ćwierczakiewiczowa

Codziennik Muzealny - Mazurek ormiański z serem
Codziennik Muzealny - Mazurek ormiański z serem
Codziennik Muzealny - Mazurek ormiański z serem
Codziennik Muzealny - Mazurek ormiański z serem