Jesteś na stronie: LEKCJE MUZEALNE I WARSZTATY Z DZIEDZINY ETNOGRAFICZNEJ

LEKCJE MUZEALNE I WARSZTATY Z DZIEDZINY ETNOGRAFICZNEJ

Szukaj

LEKCJE MUZEALNE I WARSZTATY Z DZIEDZINY ETNOGRAFICZNEJ

1. Lekcja muzealna „Drewniane instrumenty pasterskie - ligawka”

Zapoznanie z historią trąb pasterskich, tradycyjnymi melodiami pasterskimi. Lekcja ma na celu działania nad reaktywacją tradycji gry na ligawce. O jednym z najstarszych instrumentów w Polsce - ligawce pierwsze wzmianki pojawiły się w 1778 r. Pisali o niej w swoich pracach m. in. Oskar Kolberg, Zygmunt Gloger. Zwyczaj ten trwał na wsi południowego Podlasia i północno-wschodniego Mazowsza do II wojny światowej. W czasie okupacji Niemcy zakazali posiadania i grania na ligawkach, obawiając się przekazywania umownych sygnałów przez podziemie. Po wojnie obyczaj grania na ligawkach zanikł prawie całkowicie.

Czas trwania i miejsce: 60 minut, zajęcia odbywają się w przestrzeni wystawy stałej w spichlerzu i w zagrodzie drobnoszlacheckiej przez cały rok

Grupa docelowa: dzieci, młodzież szkolna, dorośli Wielkość grup: do 20 osób

2. Pokaz pracy kowala w zabytkowej kuźni

Obecność kowala we wsi była niezbędną, choćby z tej prostej przyczyny, że to właśnie kowal podkuwał konie. Fakt, że z usług kowalskich korzystali nie tylko miejscowi, ale także przejezdni, sprzyjał wymianie wiadomości i czynił z kuźni ośrodek męskich pogawędek, z kowala zaś – najlepiej poinformowanego człowieka w okolicy. Oprócz wytwarzania podków i kucia koni kowal trudnił się wyrobem wielu innych przedmiotów codziennego użytku, narzędzi gospodarskich i pojazdów; zawiasów, zamków i kłódek, misternie formowanych krzyży cmentarnych i przydrożnych.

Czas trwania i miejsce: 40 minut, zajęcia odbywają się w kuźni, w okresie od wiosny do jesieni Grupa docelowa: dzieci, młodzież szkolna, dorośli

Wielkość grup: do 20 osób

4. Pokaz wędzenia kiełbasy w zabytkowej wędzarni dworskiej z XIX w. z degustacją

Pokaz wędzenia odbywa się w XIXwiecznej wędzarni dworskiej przy dworze ziemiańskim na terenie skansenu. Kiełbaski do degustacji wyrabiane są na specjalne zamówienie w lokalnych podlaskich zakładach mięsnych, a wędzone są tradycyjnymi metodami. Tajniki i tradycję wędzenia wędlin uczestnicy poznają podczas trwania pokazu.

Czas trwania i miejsce: 60 minut, pokaz odbywać się może w okresie od wiosny do jesieni Grupa docelowa: dzieci, młodzież szkolna, dorośli

Wielkość grup: do 40 osób